Nieuws

21 november 2023:

Natuurlijk zijn alle maatregelen rond corona verleden tijd. Iedereen is terug welkom in onze leeszaal. Dinsdag en woensdag is er vrije toegang, donderdag en vrijdag maak je een afspraak en laat je ons weten welke bronnen we voor je kunnen klaarleggen. Zie onze openingsuren op de beginpagina.

 

21 april 2021: 

Na terug een tijdje gesloten geweest te zijn, kunnen bezoekers weer naar onze leeszaal komen op afspraak. Neem de normale hoofdingang. Het aantal bezoekers wordt beperkt tot 3. Natuurlijk houdt iedereen zich aan de geldende coronamaatregelen.

 

28 mei 2020: 

Vanaf 2 juni is het zover, dan bent u terug welkom in onze leeszaal. We verwachten wel dat u de nodige hygiënische maatregelen en de 1,5 m regel in acht neemt. Kom alleen.

Maak ook steeds een afspraak (telefonisch of per mail), maximum een week op voorhand, het aantal bezoekers wordt beperkt. Bij de afspraak laat u weten wat het doel van uw bezoek is. We vragen ook dat u de archiefstukken of de bibliotheekboeken die u wenst in te zien, in de mate van het mogelijke, reserveert. Kijk hiervoor in volgende bestanden of bespreek het met de archiefmedewerker:

Inventaris oud gemeente archief Geel

Catalogus bibliotheek

Zolang dat de maatregelen rond corona gehandhaafd worden, gebruiken onze archiefbezoekers een alternatieve ingang. Vanaf 2 juni komt u binnen langs een poort tussen de bib en het Cultuurcentrum (CC). U belt aan en een medewerker komt dan de deur voor u opendoen. Via de nodige signalisatie zal het geen probleem zijn om deze ingang te vinden.

 

25 mei 2020:

Al de akten die openbaar zijn staan op de website: 

·         Geboorten: 1797 tot 1922

·         Huwelijken: 1797 tot 1947

·         Overlijdens: 1797 tot 1972

 

13 maart 2020: De leeszaal is wegens coronamaatregelen tot nader order gesloten.

 

8 maart 2019: Vorige week werkte GenealogieGeel niet zoals het hoorde. Dit probleem is opgelost maar bij sommige mensen zou het nog kunnen dat hun browser data bijhoudt die ondertussen veranderd is. Om deze bijgehouden data te vernieuwen, moet je een hard refresh doen. Dit kan je doen door een aantal keer op Ctrl + F5 te drukken. Dan zou het probleem opgelost moeten zijn. Onze excuses voor het ongemak.

 

8 maart 2019: De wet op de privacy wijzigt eind deze maand. De uitvoeringsbesluiten voor genealogisch onderzoek zijn nog niet gepubliceerd. Omdat we niet goed weten wat er in die uitvoeringsbesluiten zal staan wordt er nog gewacht met het online zetten van bijkomende akten. Dit is ook de reden waarom we nog geen akten van 1918 online hebben gezet. Als er na publicatie van de uitvoeringsbesluiten blijkt dat overlijdens na 50 jaar en huwelijken na 75 jaar openbaar zijn, wordt de opdracht gegeven om alles in 1 keer op te laden.

 

 

15 juni 2018. Akten Burgerlijke Stand van 1908 tot 1917 staan nu ook online

 

21 februari 2017. Cursus familiekunde voor beginners

Ben jij ook benieuwd naar wie je voorouders waren? Ben je met andere woorden gebeten door de stamboommicrobe, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Of misschien ben je onlangs met volle moed begonnen met je speurtocht, maar weet je toch niet goed hoe je de gegevens moet verwerken?

 

Voor jou organiseert Familiekunde Vlaanderen – Regio Kempen (FV-Kempen) in samenwerking met Stadsarchief Geel een cursus familiekunde voor beginners. De cursus vindt plaats tussen 13 maart en 22 mei 2017, telkens op een maandag van 19.30u tot ca. 22u. De lessen worden gegeven door ervaren familiedeskundigen van FV-Kempen. Het programma ziet er uit als volgt:

 

Les 1 –Het samenstellen van een familiegeschiedenis                                 13 maart

 

Les 2 –Hoe begin ik er aan en burgerlijke stand tot 1815                            20 maart

 

Les 3 –De Franse tijd en de parochieregisters                                              27 maart

 

Les 4 –Andere bronnen                                                                                8 mei

 

Les 5 –Beginselen van oud schrift                                                               15 mei

 

Les 6 –DNA en Computer en Genealogie                                                   22 mei

 

 

Natuurlijk zijn de bronnen die in de cursus aan bod komen ook terug te vinden in het stadsarchief van Geel. Indien je voorouders van Geel zijn, kan je hier dus je lessen één van de volgende dagen in de praktijk omzetten!

 

De cursus heeft plaats in de leeszaal van het Stadsarchief, Werft 30, Geel. Er is ruime parkeergelegenheid tegenover het archief in Parking Werft (betalend) of voor het Stadhuis, Werft 20 (gratis na 18u).

 

De kostprijs voor de lessen bedraagt 40 euro, inclusief introductiemap FV, CD met belangrijke gegevens, syllabus met inhoud van alle lessen en koffie/fruitsap tijdens de pauze. Inschrijven kan door overschrijving van 40 euro op naam van FV- Regio Kempen, met het rekeningnummer BE37 8802 1795 7128 met vermelding “cursus Geel”, liefst vóór 28 februari. Het maximum aantal deelnemers is 20 personen, dus snel zijn is de boodschap.

 

 

Contact: Stadsarchief Geel, Werft 30, 2440 Geel, 014 56 66 90, archief@geel.be

 

1 september 2016. De nieuwe website is gelanceerd. Vanaf nu kan u de aktes van de burgerlijke stand tot 1907 thuis bekijken.